İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Nedir? Faydaları Nelerdir? – SEO – Arama Motoru Optimizasyonu

İçerik dağıtım ağları veya diğer adı ile CDN, statik ve akış içeriğinin teslimatını iyileştirmek için birçok coğrafi konumda birden fazla sunucu kullanır. Küresel içerik talepleri otomatik olarak en yakın sunuculara yönlendirilir, sayfa yüklemelerini hızlandırır, bant genişliğini en üst düzeye çıkarır ve İnternet veya site trafiği artışlarından bağımsız olarak aynı içeriği sağlar. CDN Trafiğe ve düğüm sayısına bağlı olarak, ağın algoritmaları optimum performans sunmak ve darboğazları önlemek için en iyi yönlendirme seçeneklerini seçer.

İçerik Dağıtım Ağı (CDN), amacı daha hızlı içerik dağıtımı sağlamak olan, web sunucularından veya varlık noktalarından (PoP) oluşan küresel olarak dağıtılmış bir ağdır. İçerik CDN boyunca çoğaltılır ve depolanır, böylece kullanıcı coğrafi olarak kullanıcıya en yakın konumda depolanan verilere erişebilir. Bu, içeriğin tek bir merkezi sunucuda depolandığı geleneksel yöntemden farklıdır (ve daha verimlidir). Bir istemci, bu sunucunun yakınındaki darboğazları önlemek için tüm istemcilerin aynı merkezi sunucuya erişmesinin aksine, istemcinin yakınındaki verilerin bir kopyasına erişir.

Yüksek hızlı bağlantılara sahip kullanıcılar, özellikle canlı etkinlikleri izlerken veya barındırma sunucularından uzaktaysa, genellikle kesinti, yükleme gecikmeleri ve düşük kalite yaşarlar. CDN’ler görüntü titremesine neden olan gecikme sorunlarını en aza indirir, teslimat hızlarını optimize eder ve her izleyici için mevcut bant genişliğini en üst düzeye çıkarır.

İçerik Dağıtım Ağları (CDN) Arama Motoru Sıralamalarını İyileştirir, SEO için önemlidir.

Arama motorları artık çok yavaş yüklenen siteleri ilk sayfada yer vermiyor.İçerik yavaş açılıyorsa siteyi ziyaret eden müşterilerin dikkati başka yönlere kaymaktadır.

İçerik Dağıtım Ağları teknolojisi, kısmi internet arızaları sırasında arıza emniyetli koruma için yedeklilik sağlar. İçeriğin çoğaltılması da veri kaybına ve görüntü bozulmasına karşı koruma sağlar.

CDN’lerin Faydaları

İşletme sahipleri her türlü içerik için artan depolama ihtiyaçlarıyla karşı karşıyadır, ancak bu materyalleri hızlı bir şekilde teslim etmeleri gerekir.

CDN’ler sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlar ve aşağıdaki avantajlar da dahil olmak üzere başka önemli faydalar sunar:

Duraklamaları Ortadan Kaldırır ve Yoğun Trafiğe Uyum Sağlar

Video akışı genellikle iletim sürelerindeki gecikmeler olursa CDN’ler video ve ses içeriğini indirirken daha iyi kullanıcı deneyimleri sunmaya yardımcı olur.

Daha Hızlı Yükleme

İnternet hızları artıyor, ancak insanlar sayfaların neredeyse anında yüklenmesini bekliyor. Birçok araştırmaya ve çok sayıda anekdot niteliğindeki kanıta göre daha hızlı yükleme süreleri satışları artırmaktadır.

Dosya Yansıtma

Dosya yansıtma, doğal afetlerin internet’in belirli alanlarını etkilemesi durumunda verileri korur. Kasırgalar ve depremler önemli coğrafi bölgelerdeki hizmetlerde önemli kesintilere neden olabilir.

Canlı etkinlikler artan trafik oluşturmaya yardımcı olur.

Küçük kuruluşlar ve okullar SEO çabalarını güçlendirmek için canlı etkinlikler yayınlayabilir.

Ölçeklenebilirlik

Yeni teknoloji ve gelişmiş mobil uygulamalar sunuculardan giderek daha fazla talepte bulunuyor, ancak şirketler çevrimiçi varlıklarını genişlettikçe büyük CDN’ler yeni materyallerin üstesinden gelebiliyor.

CDN’lerin Dezavantajları

Dezavantajları arasında ek maliyetler yer alır, ancak büyük şirketler içeriklerini daha kısa yollardan ulaştırarak genellikle tasarruf ederler.

Yeni Arıza Noktaları

CDN’ler dağıtım zincirleri boyunca yeni potansiyel arıza noktaları yaratır.

Coğrafi Seçimle İlgili Hususlar

Web sitesi sahiplerinin müşterilerini araştırmaları ve en çok iş aldıkları yere en yakın sunucu konumlarını sunan CDN’leri seçmeleri gerekir.

İçerik Yönetimi Sorunları

Şirketlerin, ağlar genelinde içeriği yönetmek ve güncellemek için içerik yönetim sistemlerini kullanmayı düşünmeleri gerekebilir.

Doğrudan Kontrol Eksikliği

İçerikteki değişikliklerin doğrudan değil CDN sağlayıcıları aracılığıyla yapılması gerekir, bu da editörler ve geliştiriciler için sorun yaratabilir.

İçerik Dağıtım Ağı Seçme

Web sitesi sahipleri, hangi ağ türünü seçecekleri konusunda sorularla karşılaşıyor. Müşteriler İnternet tabanlı veya özel ağlar arasından seçim yapabilir.

Popüler İçerik Dağıtım Ağlarından Örnekler

Ücretsiz içerik dağıtım ağları arasında Coral Content Distribution Network, FreeCast, CloudFare ve Incapsula bulunmaktadır. Popüler ticari içerik dağıtım ağları arasında aşağıdaki şirketler bulunmaktadır:

Web sitesi sahipleri CDN hizmetleriyle sözleşme yaparak görüntülerin, dosyaların ve diğer medyaların teslim sürelerini hızlandırabilir, arama sıralamalarını iyileştirebilir ve müşteri sadakatini artırabilir. Bu hizmet, tek sunuculu barındırmadan daha maliyetlidir, ancak avantajları dezavantajlarından daha fazladır.Rekabetçi kalmak isteyen şirketler, çok sayıda içeriği gecikme olmadan küresel olarak sunmanın avantajlarına ihtiyaç duyar.

Arama motorları yüklenmesi çok uzun süren siteleri cezalandırır, bu nedenle teslimatları coğrafi konumlara göre optimize etmek yalnızca daha yüksek yükleme hızları sunmakla kalmaz, aynı zamanda izleyicilere daha iyi kalite sunar ve web sitesi sahiplerini hizmet kesintilerinden korur. İçerik dağıtım ağları, coğrafi mesafe ve İnternet trafiğine göre en iyi rotaları belirleyerek yüzlerce stratejik sunucu aracılığıyla içerik sunar.

Web sitesi sahipleri genellikle müşterilerin neden satışları tamamlamadan alışveriş sepetlerini terk ettiklerini merak ederler ve yavaş yükleme hızları genellikle bu kararları satışların ortasında bırakma kararlarını etkiler. Hayal kırıklığına uğramış müşterilerin kullanıcı deneyimleri kötüdür ve büyük arama motorları anahtar kelime sorgularına liste döndürürken bu gerçekleri dikkate alır. Daha hızlı yükleme süreleri, daha fazla müşteri bulup onları ürün ve hizmet satın almayı bitirene kadar web sitelerinde tutarak şirketlere fayda sağlar.

Yüksek içerik yükleme hızı = olumlu Kullanıcı Deneyimi.

Tüm veriler merkezi bir sunucuda bulunuyorsa, sınırlı yükleme hızı nedeniyle kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenir. İletişim halindeki iki nesne (bu durumda kullanıcı ve sunucu) arasındaki mesafe ne kadar büyükse, içeriğin bu nesnelerden herhangi birine ulaşması o kadar uzun sürer. Daha basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, bir CDN’in amacı kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve daha verimli bir ağ kaynağı kullanımı sağlamaktır.

CDN’in nasıl çalıştığını açıklayan iki temel mekanizma vardır:

Önemli içeriği birden fazla, küresel olarak dağıtılmış veri merkezine dağıtarak son kullanıcılara daha yakın olmasını ve böylece daha hızlı indirilmesini sağlamak.

İçeriği kullanıcıya en verimli şekilde ulaştırmak için içerik türüne göre sunucu optimizasyonlarını kullanmak.

Daha iyi performansın yanı sıra, CDN’ler doğrudan içerik sağlayıcının kaynak altyapısından sunulan trafiği de boşaltarak içerik sağlayıcı için olası maliyet tasarrufları sağlar.

Konum, içerik dağıtım hızı için çok önemlidir. Kullanıcı, içeriğin depolandığı sunucudan ne kadar uzakta olursa, içeriğin kullanıcıya ulaşması o kadar uzun sürer ve bu da kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.

Yorum yapın