Airfryer, Yağsız Fritöz, Sıcak Hava Fritözü Nedir? – Tarifler ve Yeme-İçme

Airfryer nedir? Airfryer hangi yemekleri pişirebiliyor? Airfryer fiziksel özellikleri gibi merak edilen konulara değişeneceğiz.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Robot süpürge, hamur yoğurma makinesi derken sırada son zamanın parlayan yıldızı Airfryerler. Birçok markanın da ürettiği kolay zahmetsiz kokosuz ve lezzeti yerinde yemek pişirmesiyle ünlü airfryer bu özellikleriyle insanları cezp etmiş durumda.

Bir çoğumuz evde pişen yemek kokusundan ve etrafa sıçrayan yağ damlacıklarından şikayetçiyizdir eminim. Bizim sesimizi duyan bilim insanları tarafından geliştirilen airfryerlerin özellikleri saymakla bitmiyor. Hemen hemen her çeşit yemeği ve aynı zamanda kek börek gibi atıştırmalıkları da pişirebilen bu yetenekli alet şimdiden birçoğumuzun evinde yerini almış durumda. Airfryer i fırın ve mikrodalga dan ayıran en önemli özellik hava akımını eşit bir şekilde haznesine dağıtarak besinin aynı hızda aynı derecede pişmesini sağlıyor olmasıdır.

Ürünün fiziksel özelliklerine gelecek olursak her firmanın kendine ait bir dış tasarımı olduğunu söylemek mümkün fakat bununla birlikte teknik özellikler neredeyse birbirinin aynısı olduğunu fark etmek zor değil. Genel hatlarıyla anlatmak gerekirse mini boy fırından daha az yer kaplayan bir ürün, yiyeceklerin pişmek üzere yerleştirildiği bir adet çekmece şeklinde haznesi ve hazne içerisinde bir adet döküm ızgaralığı bulunmakta. Haznesi tamamen çıkabilen modellerin yanında haznesi makineye sabit olan modelleri de var. Isı ve zaman ayarlamaya gelecek olursak makinenin üst bölümünde her makinenin kendine has manüel veya dokunmatik olacak şekilde iki çeşit ayar menüsü mevcuttur.

200 dereceye kadar en yüksek ısı ve 60 dk en yüksek zaman birimidir. Beyaz ve kırmızı et, pizza, kızartma, sebze, meyve kurutma gibi birçok tarifi uygulayabileceğiniz bu muhteşem makinenin dikkat edilmesi gereken yönü ise kontrollü pişirme sağlamaktır. Hazneyi kapattıktan sonra fırın tarzında herhangi bir cam bölümü olmadığı için dışarıdan yiyeceğin durumunu görmek imkansız bu nedenle belli aralıklarla programı kapatmadan hazneyi çıkartarak pişme durumu kontrol edilebilir.

Her makine için farklı programlar mevcut olsa da airfryer ile pişirebileceğiniz yemeklerin sınırı yok önemli olan makinenin maharetiyle kendi hayal gücünüzü birleştirmenizdir. İlk birkaç kullanımda acemilikler yaşamış olabilirsiniz ki bu çok doğal, zamanla makinenin pişirme süresine ve ısı ayarına alışacağınızdan şüpheniz olmasın.

Pişirmeyi düşündüğünüz her ne ise gözünüz kapalı emanet edebilirsiniz lezzeti bozulmadan ve ortama pişen yiyeceğin kokusu sinmeden sizi memnun eden bir sonuç çıkacağından emin olabilirsiniz. Airfryer de su olmadan yumurta haşlamak mümkün, dediğimiz gibi pişirmek istediğiniz her şeyin programı olmasına gerek yok. Airfryeri 150 derece ısıda ve 12 dk süre ayarlayarak çalıştırın. Yumurtaları ister internet sitelerinde satılan aparatlarıyla isterseniz muffin kalıbının içine koyarak 3 dakika ısınan airfryer e yerleştirin.

Aparatlara ihtiyaç duymak hava akımından hareket eden yumurtaların çarparak kırılmasını engellemek içindir. 9 Dakida duran yumurtalar kayısı kıvamında haşlanmış olacaktır, 10-12 dk beklemek ise tam haşlanmış yumurta olmasını sağlar. Patates kızartması yaparken ise ister tamamen yağsız ister az yağlı şekilde hazneye yerleştirilir. 200 derece sıcaklıkta 20 dk ayarlanır, patates miktarı artıkça zaman uzayabilir. Ayarlanan dakikanın yarısında hazne içerisindeki patates alt üst olacak şekilde karıştırılarak her yerin eşit pişmesi sağlanır.




3 Beğeni

Yorum yapın