Web Performans Optimizasyonu

Bu yazımızda web performans optimizasyonu konusunda önemli maddeleri ele alıp web performans optimizasyonunu geliştirmeye yönelik gereklilikleri ele alacağız.

Sayfa Hızı Neden Önemlidir?

Araştırmalar, bir kullanıcının odağını kaybetmeden önce bekleyeceği sürenin kabaca 0,3 ila 3 saniye arasında olduğunu göstermektedir. Web sitenizin önemli bilgileri görüntülemesi bundan daha uzun sürerse, kullanıcı odağını kaybedecek ve muhtemelen tarayıcı penceresini kapatacaktır.

Daha hızlı olan web siteleri daha düşük hemen çıkma oranlarına, daha yüksek dönüşüm oranlarına, organik aramada daha yüksek sıralamaya ve elbette genel olarak daha iyi bir kullanıcı deneyimine sahip olacaktır.

Sonuç olarak, yavaş web siteleri size paraya mal olacak ve markanıza zarar verecektir. Öte yandan, web sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlamak trafiği, kullanıcıyı elde tutmayı ve satışları olumlu yönde etkileyecektir.

Site Hızını Ne Etkiler?

Sitenizin yüklenme süresinin gecikmesinin birkaç nedeni olabilir.

Yoğun CSS ve JavaScript kullanımı

Kötü sunucu/hosting planı

Büyük görüntü boyutları

Tarayıcı önbelleğini kullanmama

Çok fazla widget ve eklenti

Yavaş sunuculardan görüntülere ve diğer kaynaklara hotlink verme

Trafik hacmi

Eski tarayıcılar

Yavaş ağ bağlantısı (mobil cihazlar)

Web sitesi performansını artırmak için sorun gidermeye başlamadan önce sayfa yükleme sürenizi test etmeniz gerekir.

Web Sitesi Hızı Nasıl Ölçülür?

Herhangi bir değişiklik yapmadan önce ölçüm yapmak önemlidir. Belirli metrikleri ölçmek, web sitenizin performansını değişikliklerden önce ve sonra karşılaştırmanıza olanak tanıyacak ve değişikliklerinizin gerçekten işe yarayıp yaramadığını bilmenizi sağlayacaktır.

Core Web Vitals ölçümlerini izlemek için kullanabileceğiniz sentetik izleme aracımız Sematext Synthetics veya gerçek kullanıcı izleme yazılımımız Sematext Experience gibi çeşitli çözümler mevcuttur.

Her geçen gün daha fazla kuruluş web uygulamalarını aşağıdaki gibi önemli görevler için kullanıyor:

Markaları hakkında iyi bir ilk izlenim yaratmak

Ürün ve hizmetleri hakkında bilgi sağlamak

Potansiyel ve gerçek müşteriler hakkında bilgi edinme

Müşterilerle interaktif bir iletişim kurmak

Sadakat programları geliştirin

Ürün ve hizmetlerini satmak

Bu nedenle, web uygulamalarının performansı kuruluşların düzgün işleyişi için kilit bir unsur haline gelmiştir.

Ziyaretçilerin %25’i, yüklenmesi dört saniyeden fazla süren web sitelerini terk ediyor.

Mobil kullanıcıların %53’ü yüklenmesi üç saniyeden uzun süren siteleri terk ediyor.

Bir web sitesinin kapalı kalmasının ortalama maliyeti dakika başına 9000 ABD dolarıdır ancak markaya verdiği zarar hesaplanamaz

Satış süreçlerindeki iki saniyelik bir gecikme, vakaların %87’sinde alışveriş sepetinin terk edilmesi anlamına gelmektedir.

Ancak, tüm istatistikler korkunç değil, bunlarda iyi yanları da görebiliriz:

Web sitelerinin %30’u sadece görüntü ve metin sıkıştırma ile boyutlarını 250 KB’a kadar düşürebiliyor.

Bir ana sayfada %60’lık bir iyileştirme, dönüşüm oranında %40’lık bir artış anlamına gelebilir.

Yükleme hızı ve dönüşüm oranı doğru orantılıdır.

Dönüşüm oranının ne olduğunu kısaca açıklayalım: Her web sitesinin sıradan bir görünüm veya basit bir web sitesi ziyaretinin ötesinde bir veya daha fazla hedefi vardır. Örneğin, her ziyaretçinin rezervasyon yapmasını, müşteri olarak kaydolmasını, bazı ürün demolarını indirmesini veya bir şey satın almasını ile sonuçlanması bize dönüşüm oranını göstermektedir.

Web sitesi hız optimizasyonunun önemi

Web sitesi hız optimizasyonunun web sitesi başarısının temel faktörlerini nasıl etkilediğine bir göz atalım:

  • Dönüşüm
  • Görünürlük
  • Kullanılabilirlik

Dönüşüm: Web sitesi dönüşümü, iş başarınızda önemli bir faktördür.Ziyaretçilerinizin yapmalarını istediğiniz şeyi yapmalarını sağlamak anlamına gelir. Örneğin, ürününüzü satın alacaklar, haber bülteni kampanyalarına abone olacaklar, bir web seminerine kaydolacaklar veya bir rehber indirecekler.

Sayfa ne kadar hızlı yüklenirse, dönüşüm oranları da o kadar yüksek olur. Bir araştırmaya göre, 1 saniyelik gecikme dönüşümlerde yüzde 7 azalma anlamına geliyor. Örneğin, 1 saniyelik bir sayfa yavaşlaması Amazon’un her yıl 1,6 milyar dolarlık satışına mal olabilir.

Görünürlük: Web sitenizin yüklenme süresi, kullanıcıların web sitenizi ne kadar kolay bulabileceğini de etkiler. Web sitesi hızı, Google’ın siteleri sıralarken dikkate aldığı faktörlerden biridir. Düşük performanslı bir web sitesi kötü bir kullanıcı deneyimine sahiptir ve sonuç olarak arama sonuçlarında daha az yükselir. Aralık 2017’den bu yana Google arama motoru, masaüstü aramaları için bile sayfaların mobil sürümlerine göre sıralama yapmaya başladı. Bu kararın amacı, kullanıcıları düşük performansa sahip ve tüm cihazlara duyarlı olmayan web sitelerinden korumaktır.

Kullanılabilirlik: Web sitesi sayfa hızı, yükleme süresi ve web sitesinin kullanıcı isteklerine yanıt verebilirliği gibi web sitesi kullanılabilirliği, müşteri sadakatini doğrudan etkiler. Web siteniz ne kadar iyi performans gösterirse, bir kullanıcı o kadar memnun olacaktır. Mükemmel bir kullanıcı deneyimi, geniş bir müşteri tabanı ve güçlü bir marka oluşturmanın yoludur.

Web sitenizin hızını değerlendirmenin yolları

Web sitenizin hız optimizasyonuna başlamadan önce mevcut yükleme sürenizi belirlemeli ve sitenizi neyin yavaşlattığını tanımlamalısınız. Ardından web sitesi performans hedeflerinizi belirlemelisiniz. 2018’de sayfa yükleme süresinin 3 saniyenin altında olması öneriliyor. Sektörler arasında ortalama mobil hız üzerine yapılan Google araştırmasına göre, web sitelerinin yalnızca bir kısmı önerilen hıza yakın.

Dolayısıyla, web sitenizin hızını kabul edilebilir bir seviyeye optimize ederseniz, rakiplerinize karşı önemli bir sıralama avantajı elde edersiniz.

Birkaç performans değerlendirme aracı

Google Pagespeed Insights, sitenizde performans testi yapan ve performansı nasıl artırabileceğinize dair öneriler sunan ücretsiz bir Google aracıdır. Hem masaüstü hem de mobil sürümler için çalışır.

Pingdom da bir dizi kullanışlı özelliğe sahip web sitesi hız testi için harika bir araçtır. Web sitenizin performans geçmişini izler, web sitesi hızının nasıl artırılacağı konusunda veriye dayalı önerilerde bulunur ve anlaşılması kolay raporlar oluşturur. Pingdom ayrıca Android ve iOS için web sitesi hız testi uygulamaları da sağlar. Hem ücretsiz hem de profesyonel ücretli izleme planları vardır.

YSlow ayrıca sayfanın performansının nasıl iyileştirileceğine dair öneriler sunar, istatistikler çıkarır ve tüm bileşenleri özetler.

Performans Bütçesi Hesaplayıcı, sitenizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için ne tür içerik kullanabileceğinizi anlamanıza yardımcı olan ücretsiz bir araçtır.

5 Beğeni

Wordpress için ayrı bir web performans optimizasyonu tavsiyeleri ve en iyi hızlandırma pluginleri gibi bir içerik istenebilir.

1 Beğeni